måndag 20 juni 2011

Semester

Nu har jag semester, tre förhoppningsvis långa och soliga veckor som ska tillbringas i kolonin
(jag måste ju skriva så, ni ska ju inte tro att jag åker bort nåt och lämnar stället obevakat, det finns ju fullt med jordgubbar att stjäla...;)

Första jordgubbarna, härligt stora och röda. Hälften fick jag tyvärr plocka bort för regnet har gått hårt åt gubbarna som hade spruckit och blivit blaskiga. Men en stor skål ätbara jordgubbar slank ner under dan.





Sen blev det lite småfixande, haspen kom på grinden och häckarna blev klippta, två lampfötter målade, ett lager färg ska på i morrn. Inte bara jobb, en eftermiddagslur i hängmattan och en liten stund i solstolen efter det. Det är ju trots allt semester....






Det är alldeles för mycket äpplen i år så jag räfsade ner en hel del småkart. Egentligen tycker jag bara om själva trädet, stora grenar som bildar tak över min lilla innergård. Frukten kan kvitta, de ramlar bara ner och skapar merjobb.





Zinkvattentunnan som frös sönder i vintras fick nytt liv, som kruka till mina klättrande squashar. Eftersom den spruckit i "sömmen" så knöt jag ihop den med en tvättlina som sen fortsätter upp som klätterstöd. Massor med kogödsel och vanlig jord så förhoppningsvis klarar den av att få mina två plantor att växa, bara de förstår att de ska klättra nu. Det ser inte ut som de ska göra det, ser mer ut som vanliga squashar just nu. Den sista plantan ska jag ta hem till balkongen, jag ska fixa iordning den nu när vi fått nya fönster.




Det nya trädgårdslandet har kommit igång bra. Stödpinnarna till bondbönorna är på plats och de fina solvändorna blommar och döljer den fula träsargen.





Fantastiska blommor som blir som små strutar när inte solen skiner och sen slår ut igen när solen kommer fram.




Det blir en del trädgårdsbilder, kameran och jag har inte varit så överens tidigare men jag börjar lära mig den och experimenterat lite och jag tycker bilderna blir helt ok, trots att jag bara har en enkel digitalkamera. Den får nog duga ett tag till.




Jag tror jag skrivit det förut men är fingerborgsblommorna inte helt fantastiska?







Kolla in den lilla humlan...




Jag sover inte över i stugan i natt, jag trodde det skulle bli dåligt väder så jag cyklade hem. Stora svarta moln cirkulerade runt Linköping idag men det blev inget av det och i morrn blir det bra väder igen. Hade jag vetat det skulle jag stannat men nu blev det så här så upp på cykeln i morrn igen och ut till stugan!

söndag 12 juni 2011

Student

Bra festlokal den där kolonin. De senaste två veckorna har det befunnit sig nästan 40 personer uppdelat på tre tillfällen där. I fredags var det sonens studentfest och så spräckte vi förra gästrekordet på 14 personer med råge; vi var 21 och jag är så glad att det inte regnade för då hade det inte blivit mycket plats kvar inne. Trevligt var det, gråsparvarna var med och kalasade på grissinipinnar och en av champanjekorkarna ligger nog fortfarande uppe på uterumstaket...



I kväll efter jobbet cyklade jag ut en sväng för att ta hand om resterna från festen; diska, ta ner ballonger och annat. Jag hade köpt ett bärnät som jag la över jordgubbarna, bären börjar rodna lite och fåglarna är på dem direkt, det gillas inte. Jag körde ner några pinnar och spände upp stårtråd mellan dem så det ska vara lätt att ta av och på, annars är det lätt att det häktar i bären.




Pionerna och fingerborgsblommorna samsas så fint i rabatterna....


...och potatisen är kupad. Jorden är riktigt fin nu efter gårdagskvällens och nattens regn, det var välbehövligt. Det är inte så mycket sniglar i år, ännu i alla fall, men jag ser att deras snigleslem blänker vid dillen och raden med dill är bara halv nu. Jag strödde ut snigelkorn som de tydligen äter och sen glider iväg och svälter ihjäl eftersom de tror att de är mätta men inte är det. Låter toppen.





Nu återstår att klura ut var mina klättrande squashar ska planteras. Förhoppningsvis ska inte sniglarna orka klättra upp på dem i år, funderar på några stora lådor utanför uterummet mot söderväggen, nån vecka till klarar de sig i krukorna så det får nog bli första projektet på semestern som börjar nästa helg.






Eftersom Corren Bostad verkar ha missat nätversionen av reportaget om min stuga så tog jag bilder på tidningen för er som inte får den i brevlådan. Man får göra sin egen nätupplaga:)













Det är sällan man är nöjd över bilder på sig själv men de här bilderna var faktiskt fina.

Jag ser ut som en liten tant men en trevlig liten tant som man skulle kunna tänka sig att känna.

Det får man vara nöjd med...


En rolig kommentar i fredags när vi alla lämnade området efter studentfesten. Jag bar på ett par blå Ikeakassar med rester och annat som skulle hem igen och mina framtida barnbarns syssling som kanske är drygt två år, tittade på kassarna och sa: "Ska du tvätta?"


De där kassarna används nog mest till tvätt och det sänder de signalerna även till väldigt små personer. Gulligt men kanska gulligast för oss som var med där och då.


torsdag 2 juni 2011

Inlägg etthundra

Det har varit en hektisk kolonivecka hittills. Två kvällar har jag haft kollegor på besök, krocket, grillning och roliga samtal. Idag var jag ledig och hade en skön dag, både latade mig och fixade lite i trädgårn. Rensade ogräs, tog hand om plantor som självsått sig och kantskurit gräset på sina ställen.











Jag tänkte fira det hundrade inlägget med en rundvandring i trädgården.




Först vill jag visa min solcellslampa som hänger ovanför diskbänken i plommonträdet. Tror inte jag visat den men om jag gjort det så kommer det igen.


Den ger ett jättebra ljus när det börjar mörkna, jättefin och från Ikea förstås men det finns inga kvar så det är ingen idé att rusa dit för den. Men för annat kanske?






De mystiska växterna jag drog upp från frön förra hösten har etablerat sig på sina platser de fick i höstas.


Den ena har börjat slå ut och jag ser nu att det är en läkevänderot. Den lilla plantan ser nästan lika dan ut som förra året så där får jag vänta ett tag till. Tyvärr dog mina fina verbenor i vinter, jättetrist för dem gillade jag....










Det är kargt och ingen stor växtkraft i mina land i år. Dels var det nog för torrt i början och jag vattnade inte tillräckligt, dels var jag lite sen med att sätta t ex potatisen. Man ser att det kommer upp lite nu men grannens potatis går snart i blom så sent blir det. Sen finns det ju redan nu billig förskpotatis på ICA och det går ju att äta potatis senare i sommar också. Det ska komma upp bönor i resten av potatislandet. Det som växer utmed plankan är solvända, jag tyckte inte brädan blev så fin ut mot gången så det fick bli blommor där istället. Oranga och gula som slår ut i solen och sluter sig i skugga.




Det andra landet är inte så kaxigt heller, två rader med något som inte kom upp så jag har sått om och varit noggrannare med vattnandet nu.




Jordgubbarna har redan kart, ska inhandla blått nät att sätta över.






Myskmadran frodas under äppelträdet. Nästan för mycket, den blir liksom en buske mer än en marktäckare så det ska bli spännande att se hur den tänkt.





Mina absoluta favoriter är ju fingerborgsblomman. Jag placerade ut de tvååriga plantorna på strategiska ställen i höstas, de frösår sig ju friskt och sen kan man antingen låta de vara där de är eller också hjälpa naturen lite på traven och bestämma vart de växer bäst. Som här t ex, nedanför vinet. De har frösått sig under äppelträdet, de små får växa där tills de etablerat sig ordentligt och sen får jag se vart de hamnar tills nästa år när de ska gå i blom.











Några andra som frösått sig själva är den rosa isopen. De drog jag upp från frön förra hösten, nu kommer det upp nya mellan plattorna och i rabatten. Jag grävde upp de som växte mellan plattorna och fyllde i på resten av rundeln runt äppelträdet, hoppas de klarar flytten, annars finns det fler plantor att flytta.











Gräslöken frösår sig ju också och den här har växt upp bredvid vinet, nu slår den ut så fint och eftersom vinet fått så mycket vatten så är den kraftig som en vårlök.









Vinet ja, det letar sig in igen under uterumstaket. Den har fått vinlöss som förra året så i helgen blir det att koka lökskal igen och spraya på, det gav ju bra effekt sist. Det är som små geleklumpar på stjälkarna men än så länge har inte bladen krullat ihop sig så det är ingen fara än.






Farmors regnhatt hänger som ett smycke på väggen i uterummet. Eller egentligen är det barnens farmor. Tyvärr är den för liten för mig men den är snygg så den får hänga där.








Och sist måste jag visa min virkade ko. Det är ju så inne med amigurimi nu men den här virkade jag i syslöjden i högstadiet och då hette det bara virkning. Den kom fram häromdan när jag letade efter nåt annat, det är ju så det mesta kommer fram. Jag kommer ihåg att vi förortsungar diskuterade vilt huruvida kor hade fyra eller sex spenar men som tur var hade vi en i klassen vars föräldrar hade sommarställe på landet och hon visste att det var fyra. Tur. Det är en cool ko som är lite tidlös och tyckte det var helt ok att ligga i lådan med alla mina handväskor, egentligen bättre att ligga där än att posera i soffan....