fredag 16 juli 2010

Pionvallmo

I onsdags när jag kom ut till kolonin så såg jag på långt håll att mina vallmor börjat blomma. När jag lämnat dem sist så var det svullna knoppar och jag var sååå nyfiken hur de skulle se ut. De är så ögonbedövande vackra att jag bara stog och stirrade på dem en lång stund. Idag när jag kom hade de flesta blommat ut redan men det finns några knoppar kvar. De här ska jag absolut samla frön från och ha nästa år också. Vilka sötnosar.




Spanska Jungfrun är inte så dum hon heller...


Sist jag var här plockade jag någon näve hallon och åt på stående fot men bara två dagar senare kunde jag plocka en hel skål! Inte dåligt, ska fundera på vad jag ska göra med dem eller om jag bara petar i mig dem i kväll som de är.


Bondbönorna börjar bli väldigt stora nu. Jag kokade några av de första små och de var goda att äta med smör. Nu börjar de bli så stora att man kan ta ärtorna från dem, så som det är tänkt. De är lite beska men de kanske blir godare som kokta. Vilken fantastisk förpackning de är också. Insidan är som en sammetsask med ärtorna fint inbäddade. Naturen är fantastisk.
I morrn ska det bli regn och det kan bli ganska mycket. Bäst att knyta upp bönorna lite extra nu när de är så höga.








Just nu kokar en kastrull med några rödbetor på spisen, det blir kvällsmaten i dag.

söndag 4 juli 2010

Grönskan

Gurkörten jag sådde i kryddlandet har fina blå blommor som man kan lägga i sallad eller frysa in i iskuber till hallonsaften. Man blir aldrig av med den eftersom den frösår sig så lätt men det gör inget för jag tycker så mycket om den och den är lätt att rensa bort om den hamnar fel.

Trädgårdslanden riktigt bågnar så det nästan knakar i träramarna. Jag har sått allting för tätt men det går ändå eftersom det är så näringsrik och lucker jord här.

Bondbönorna har nästan nått upp till toppen av bambupinnarna, jag har förtöjt dem lite löst så de inte ska vika sig. Jag vet inte om man måste det men för säkerhets skull.


Potatisen tränger nästan ut rödbetorna, jag får ta den raden först nu. Märkligt att tänka att det mellan dem var en rad rädisor... Morötterna kommer fint, jag skördar de största allt eftersom så de mindre ska kunna växa bättre. Vissa är som lillfingrar i storlek nu.


Jag har tre squashplantor som kommer fint, en tvillingsquash har jag också till vänster i bild!



I rabatterna är det inte en lika rolig historia. Jag har försökt hålla undan ogräset men det finns en del kvar. Det växer lite lustigt också, låga växter eller inga alls närmast staketet och höga i framkant. Jag får flytta några perenner i höst så det blir bättre till nästa år.



Jag trodde björnbäret hade dött i vinter men det kom tillbaka. Inga fjolårsskott att bilda bär på men många årsskott som blir fjolårsskott nästa år i alla fall. Ganska bra ändå så jag kom åt med penseln när jag målade fasaden. Jag ska hitta på nån bra spalje senare att stötta skotten på så de inte knäcks i vinter.



Den lilla rabatten runt äppelträdet mår också fint. Luktärterna slår snart ut men har väldigt svårt att förstå att spaljen jag köpte åt dem är till för att klättra på. De otacksamma skotten vill hellre klänga på sina grannar istället; rosen, gräsen och det jag trodde var löjtnantshjärtan som visade sig vara klint av okänd färg.


Verandafix

Nu är det egentligen för varmt att göra nånting, igår visade termometern 35 grader och det blev liksom aldrig tillräckligt svalt ens på kvällen, inga sköna kvällsbriser genom korsdraget. Men i morse gjorde jag ändå klart det jag fixat med i etapper några dagar, det kändes bra eftersom det här är min sista semesterdag och jag snart ska bege mig hemåt lägenheten.

När sonen och jag gjorde en utflykt till Gränna, såg jag några hemmasnickrade blomlådor på en pittoresk husfasad mot gatan. Jag hade några brädlappar kvar efter diverse projekt och av dem gjorde jag de här.


Lite färg och ett par billiga blomlådor av plast och så blev det så här bra. Jag grävde upp några nejlikor som växte lite "fel", får se hur länge de klarar av att vara omplanterade i hettan men jag vill inte köpa växter ännu om det ska fortsätta vara så här varmt. Det blev fint till fotograferingen i alla fall...



Det fick sätta slutpiffet för verandan. Jag hängde upp ett par gardiner som legat hemma och väntat på rätt tillfälle, det blev en lite mer ombonad känsla på verandan nu. En skön plats att sitta på när kvällssvalkan kommer eller om det regnar ute.















torsdag 1 juli 2010

Fynd!

Man har alltid möjlighet att välja; antingen köper man en sån här fin Marimekko Iittalaskål för 349,-


...eller också går man på loppis och köper en nästan likadan för 40 spänn. Visserligen inte Marimekko/Iittala men ändå, en väldigt söt skål!



Jag fyndade mer saker på Hjärta till hjärtas loppis idag, några vinglas för en femma per styck och ett par jalusier för 25,- styck. Den ena jalusin satt jag i baksidedörren eftersom det kommer in flygfän annars när jag vädrar korsdrag. Den andra ska jag göra ett solskydd till sovrumsfönstret av. Den blir liksom åt andra hållet så den kräver lite bearbetning. Det är så in i attans varmt på morgnarna mot det fönstret, jag har tittat på markis men dels kostar det så mycket och ser inte så bra ut på mitt hus. Ännu ett val alltså, betala 1200,- eller 25 pix...


Man får ducka lite nu när man går ut, det lär man sig snart.



Bland mina frösådda perener finns dessa plantor som tagit sig. Men jag vet inte vad de heter, satte mig ikväll och kollade på Impectas hemsida och använde uteslutningsmetoden. De växter det kan vara är: läkevänderot, pyramidklocka, drakmynta eller oxtunga. Bilderna på nätet visar inte hur bladen ser ut så det är lite svårt att bestämma. Det visar sig väl förr eller senare men jag är lite nyfiken.