måndag 28 december 2009

Kök!

Jag målade golvet klart i går och idag var det dags för köksbygget. Igår handlade jag köket på Ikea och en matta på Rusta och bar in allt från parkeringen utanför området eftersom det inte går att köra in på kolonin nu när det kommit så mycket snö. Det var ett ganska hårt arbete eftersom det inte är skottat och det blivit skare på snön. Jag bar köksstommarna på huvudet och resten i blå Ikeakassar. Det blev några vändor men in skulle det och det går inte att vänta tills snön är borta när jag vill bygga kök NU!























Det är som vanligt när man ska bygga kök, det krånglar lite, det är inte rakt överallt och framförallt är det bökigt när man bara har två armar. Det hjälps inte att stugan är liten, köksskåpen är ju lika stora som vanligt.

Sen gjorde jag lite special också, bänkskåpen mot väggen ville jag ha lite grundare så jag sågade bort 10 cm och då försvinner ju lite hopfästningsmojänger så då blev det inte så stadigt innan det blev fastsatt på väggen. Jag prioriterar arbetsytrymme framför förvaring, eftersom det är utgång till baksidan mellan köksskåpen så är det bra om det inte är så trångt där. Dessutom ska jag köpa en bänkspis och de är bara ca 38 cm djupa så den får rum ändå. Den ska stå på en hylla nedsänkt i skåpet under fläkten så spisen kommer i samma nivå som bänkskivan.
(Killarna på Room-service kapade skåpsstommar i bakkant en gång, de sågade av det oöppnade platta paketet i ena änden och när de monterade skåpet var det perfekt måttat. Så enkelt är det förstås inte i verkligheten men det var kul gjort i alla fall.)
När det krånglade som mest tog jag en paus och åkte till K-Rauta för att köpa en regel att ställa köksön på. När jag kom ut på deras lager möttes jag av en container full med skräp. Där stack det upp en regel och när jag mätte den var den exakt så stor som jag behövde. Jag fick köpa den för 10,- vilken tur jag hade, det är annars irriterande dyrt att köpa virke. Nu var det lättare att komma tillbaka till köksbygget och nu gick resten av dagen som på räls.


Närbild på bänkskivan


Bänkskivan ska inte sticka ut så här, kapas 10 cm i bakkant

Bänkskivan in mot rummet får ett litet överhäng så man kan sitta där



Det som är kvar att göra i köket är att såga av 10 cm på bänkskivan, såga ur för bänkspisen, sätta en vit skiva bakom köksön, sätta i lådor och luckor (vita) på skåpen och sätta dit handtag. Det jobbet får bli nästa år, för nu ska jag ha lite nyårsledigt från både jobb och koloni.

Gott nytt år!

fredag 25 december 2009

Golvmålning



Det föll tung, blöt snö över koloniområdet idag. Jag hade problem att ta mig fram med cykeln jag hade med som bärhjälp, jag fick ställa den och gå sista biten med mina kassar.

Förra gången jag var i stugan så slipade jag golven och idag var det dags för målning. Jag dammsög och torkade golven med målartvätt och fyllde igen de största springorna mellan golvbrädorna med latexfog. Det är olika trägolv i stugan, i vardagsrummet är det riktigt breda och tjocka brädor som säkert plockats hit från något gammalt torp och i hallen/köket och sovrummet ligger ett lite nyare, smalare grangolv.
Att rolla på färgen var ett kul jobb som snabbt gav resultat. Det är visserligen bara tre timmars torktid på den vattenburna golvfärgen men att sitta tre timmar på en pinnstol och vänta var inget alternativ så nästa lager färg får komma på på söndag istället.

Jag valde mellan vitt eller grått men har förstått att allt skräp syns på vitmålade golv så det fick bli en ljus grå nyans istället, Silverpil. Den är väldigt ljus men mörknar något när den torkar ser jag. Det blev ett kort besök idag innan jag kämpade mig hem i snön med cykeln igen.

torsdag 24 december 2009

God Jul!



Kråsskjorta och guldskor, vad säger man! Snygg var jag i alla fall den där julen någon gång på slutet av 60-talet. "Televinken åker tåg" var årets julklapp och min bästa kompis Lotta och jag öppnar julklapparna tillsammans med våra Skrållandockor som alltid var med.

tisdag 22 december 2009

Farmor och hennes systrar

Det händer inte så mycket på kolonin just nu. Det beror på flera saker: dels är det så kallt och det bör vara lite mildare när jag ska måla golvet. Dels beror det på att jag varit bortrest i helgen som var och att jag faktiskt har ett jobb att sköta och en jul som står för dörren. Nu står väl inte julen så där vansinnigt för min dörr eftersom det bara blir en lugn hemmajul med sonen i år och inte så mycket att fixa med. I morgon är jag ledig igen men det dröjer nog till juldagen innan det blir kolonifix nästa gång. Bara så ni vet. Så ni inte tror att jag tröttnat och glömt.

Eftersom det inte blir så tätt med rapporter här så tänkte jag delge en liten historia med en liten trädgårdsanknytning i alla fall, den handlar om min farmors systrar i allmänhet och farmor i synnerhet. De präglade mig och min uppväxt och har en stor del i hur jag är och mina intressen:


Faster Siv, kusin Kristina, farmors syster Agda och lilla jag.

Farmor hade flera syskon, jag har inte koll på alla men fyra av hennes systrar var jag i kontakt med under min uppväxt; Adele, Agda, Ellen och Anna.
Adele flyttade i sin ungdom, 1928, till USA med sin Andy. Adele jobbade som skräddare i Umeå och Andy (eller Andreas som han egentligen hette) arbetade på Obbolaverken i Holmsund. Det var ont om arbete i Sverige och de ville satsa på en framtid i Amerika. Jag vet att Adeles syster Agda bidrog till biljetten. Jag har bilder från 20-talet när de står på däck på Amerikabåten med sina jättepälsar i värsta Titanicstilen. Moster Adele började jobba som sömmerska i en syateljé för underkläder och Andy jobbade på ett badhus i Chicago. På badhuset kom han i kontakt med Al Capone som kom dit regelbundet med sin bror för att få massage av Andy. Den vänskapen ledde till att Andy fick tips om var han skulle placera sina pengar och det var så Andy började bygga sin förmögenhet. Adele blev ägare till en egen syateljé som främst sydde kläder åt rika damer. Det sägs att hon bland annat sydde en bikini i mink åt en rik judisk dam.

Adele och Andy fick aldrig några egna barn men när pappas äldsta syster Siv var 17 år, åkte hon på besök till Chicago och blev kvar. Adele och Andy arrangerade en träff mellan Siv och Ralph som än idag är gifta med varandra. Farmor och farfar gjorde många resor till USA genom åren och levde där ett lyxliv med resor till bland annat Acapulco, Hawaii och Las Vegas. Pengarna flödade och jag kommer ihåg att farmor alltid var deprimerad när hon var tvungen att återvända till vardagen i Upplands Väsby.

Farmor hade en amerikakoffert i sin källare, full med kläder och accessoarer från moster Adele som vi kusiner älskade att spökade ut oss i. Det var glasögon med strass, handväskor med fjädrar och paljetter. Adele frågade mig en gång om jag vill komma över och jobba hos henne, eftersom jag tyckte så mycket om att sy men eftersom jag bara var 16-17 år, bestämde pappa att jag absolut inte fick. Sista gången jag träffade Adele var på mitt bröllop 1989. Adele, farmor och moster Ellen var där.

Agda var den stora motsatsen till Adele och hennes liv i lyx. Agda var ogift och barnlös efter att lovat bort sig till en soldat som förolyckades och hon lovade att aldrig se åt någon annan. Agda var en sträng dam med mustasch som jobbat som kokerska på F4 på Frösön. När jag var liten bodde hon hos farmor i Upplands Väsby men senare flyttade hon till Kalix där hennes två andra systrar bodde, Anna och Ellen.

När jag och en av mina kusiner var i 12-13 årsåldern var vi i Kalix på sport- eller påskloven och bodde hos Agda och Ellen, en hos varje moster. Agda hade sina zebrafinkar som enda sällskap. Det låg små dukar över lampskärmarna ifall de skulle skita ner under luftattackerna. Varje dag åkte vi spark eller skidor till korplådan ute på isen på Kalix älv, där man kunde vinna ett kilo kaffe om man la i en lapp.

Ellen och Anna var änkor. Anna var äldst av de tre och var en go gumma med lång fläta i en knut uppe på huvudet. Hon bjöd oss ofta på våfflor eller åtminstone en gång, svårt att minnas vilket. Ellen var den yngsta och jobbade på skoavdelningen på Domus i Kalix. Hon var lite ärtig och ungdomlig, varm och sympatisk. När systrarna träffades på kvällarna för att titta på nordnytt och TV-nytt, tjafsade de mest om hur hallåorna såg ut eller vilken hemsk slips nyhetsuppläsaren hade. När de såg på Hem till gården, läste alltid Ellen högt från textremsan och det retade gallfeber på Agda och så var gnabbet i gång. Vi handarbetade en del också, mest korsstygnskuddar och drack saft genom ett randigt sugrör med en sked längst ner. Agda hade också en liten borste till bordet, en smuluppsamlare som man rullade fram och tillbaka. Det låg aldrig några smulor någon längre stund på Agdas bordsdukar, vi kusiner var snabbt där och sopade upp.

Min farmor, Momma, eller Edit som hon var döpt till, var en viktig person i mitt liv när jag var liten. Hon lever inte längre sedan många år tillbaka men hon är fortfarande med mig på något vis.

Eftersom jag växte upp hos min pappa var hon en stark kvinnlig förebild, jag tillbringade mycket tid hos henne och hon bodde nära. Jag lärde mig baka, lösa korsord, sticka sockar och även att det inte är så mycket att "pjoska" om. Det fanns ingen tid för beklagan för denna kvinna som fött och fostrat 7 barn som sedan fått ca 25 barnbarn, hur många barnbarnsbarn det blivit har nog ingen koll på idag.

På senare år har jag förstått att hon inte alltid var så lätt att tas med, kunde vara väldigt egoistisk och nära på elak ibland, särskilt mot sina barn. Inget var förhandlingsbart och det mesta var på hennes villkor. Däremot var jag hennes favorit och mot mig var hon alltid den bästa. När jag var sjuk kom hon hem från jobbet i blomsteraffären med en frisk doft av kall uteluft i sin stora päls med gåvor som en bukett rosor som ställdes på pianot i mitt rum, en chokladkaka (Dukat) och senaste Året Runt.

Ofta blev pappa och jag bjudna på middag och då var det en tradition att försöka ta en godis från silverskålen (kolabönor eller polkagrisar) utan att locket klingade mot glasinsatsen, då hörde man alltid från köket: "Ingen mella före maten!"

Flera år senare kom min kusin på besök och han hade räddat silverskålen till mig eftersom han visste att jag inte fått något efter farmor när hon dog. Jag har genom åren köpt småsaker på loppisar som jag kom ihåg att farmor hade och låtsas att de är hennes. Nu fick jag en riktig...

För ett tag sedan var jag på Lagerhaus i Norrköping. Jag såg några kaffekoppar i rosa, grönt och turkos med rosor i botten. De påminde mig om farmors samling av udda kaffekoppar hon köpt på sig genom åren. När jag vände upp en kopp såg jag att de hette "Edith", som farmor. Jag var ju tvungen att köpa dem, trots att det inte riktigt var min stil. Men, lustigt nog passar de perfekt i mitt nya kök.

Det var hon som gav mig ett stort intresse för växter och trädgårdsarbete. Jag var alltid med henne i radhusträdgården. När jag åkte upp till hennes begravning, köpte jag en bukett luktärter som jag la på hennes grav, jag visste att hon skulle veta att de var från mig, eftersom jag älskade de blommorna när jag var barn. När jag skulle betala blommorna köpte jag också ett litet bi som sitter på en pinne. Det biet har sedan dess följt med mig vart jag än bott, varit nedstucken i olika blomkrukor och spanat in mig i min vardag. Nu sitter Momma i en blomma på min balkong och övervakar växtligheten.

I sommar ska hon få flytta ut till kolonin.

måndag 7 december 2009

Julklappar






Idag har jag gjort klart mina julklappsinköp. Var på Clas Ohlson och köpte en sticksåg och en slipmaskin. Till mig själv. Ok, barnen ska väl få lite också men det tar jag senare. Jag övervägde om jag skulle cykla till jobbet i regnet för att låna en sticksåg, eftersom åttiotalet ringde och ville ha tillbaka min gamla, men jag kom på att en som jag måste äga en egen. En slipmaskin hade jag redan tänkt att köpa, så då blev det en sån med idag.

Sen lekte jag med min nya sticksåg hela dagen i stugan, sågade de sista brädorna uppe vid taket och runt fönstren. Målade dem och två väggar, så nu är det bara en vägg kvar att stryka klart. Skönt, för nu känns det som jag gjort samma saker varje gång jag varit där, det vore kul att få gå vidare nån gång med mer synliga projekt.






Jag satte upp belysningen som ska vara över barköket. Första gången jag monterat belysningen före köket men det är bra med allmänljuset när jag renoverar.


Förut satt det ett lysrörsarmatur mitt på taket, nu går sladden därifrån till spottarna istället.








Dagen avslutades med hämtning av kyl som jag köpt på Blocket. En lite lägre variant, 140 cm, för 200,- Ett riktigt fynd. Sonen som haft som princip att INTE besöka stugan (eller Gökboet som han kallar den) var ju nu tvungen att bära in kylen och fick se stugan för första gången.


Jag fick också hjälp att bära in bänkskivorna som jag köpte på fyndavdelningen på Ikea idag och fick tillsågade så de skulle få plats i bilen.


Nu har jag ändrat mina planer för köket. Jag skulle ju ha bänkskivor i björk och svarta skåpsluckor. Men så hittade jag en bänkskiva på fynd som utgick för ett tag sen, en mistelmönstrad grön för 199,- den biten räckte till båda sidorna. Då ska jag ha vita skåpsluckor istället. Jag har spanat in den bänkskivan förut men inte riktigt haft köket till den men nu blir den ju klockren. Bättre också med laminat i en stuga med stora temperaturväxlingar.


Nu ska jag jobba tre dagar och på fredag blir det stugan igen, längtar redan...