lördag 31 oktober 2009

Sky Walk


Vi hade inte så mycket frukost hemma idag så vi gick till Esquire café och åt istället. Där får man surfa på deras trådlösa internet i en timme så vi tog med datorn förstås. Inte ofta man får med sig sonen ut en lördagsmorgon klockan 08,00 men eftersom vi båda somnade ifrån filmkvällen igår så var vi morgonpigga. Efter frukosten blev det lite fönstershopping, sonen undersökte alla märkesbutiker på Queen street och sen gick vi hem och väntade på dottern. Iväg med Green Link till Parnell, en äldre stadsdel med väldigt pittoreska Viktorianska hus och charmiga butiker. Jag köpte en blus/bolero på en vintagebutik, fattade inte först att det var seconhand, tyckte det var annorlunda att det bara fanns en av varje av allt… Jättefina kläder, skulle kunnat handla mer men det var ganska dyrt.



Efter en sushi på hemmaplan var det ÄNTLIGEN dags för dagens attraktion; Sky Walk på södra halvklotets högsta byggnad, 328 m! Barnen satte på sig de oranga overallerna och jag åkte upp till den högsta punkten för att ta kort på dem. Jag fick stå på knä och zooma så mycket det gick. Det såg lite läskigt ut när de lutade sig ut över kanten, jag tycker de var jättemodiga! På en av bilderna ser man vårt hotell, en blå äldre byggnad.


Efteråt tog vi en fika på Starbucks där vi träffade fyra andra au-pairer, två svenska och två franska, som dottern haft kontakt med förut. Det var kul att lyssna på hur de jämförde sina erfarenheter och hur det är att vara långt hemifrån.



Ikväll skulle vi återuppta vår filmkväll som vi somnade ifrån igår, det gick lite bättre, vi tittade på halva filmen innan vi somnade. Jag spolade tillbaka filmen för att se vad jag missade men somnade ifrån den igen. Så nu är jag vaken mitt i natten istället…

fredag 30 oktober 2009

Devonport




”Fredag, bara en vecka kvar tills vi får åka hem” var sonens kommentar i morse när vi vaknade. Bortkastat att ha med honom på resan… I alla fall, idag tog vi en lång sovmorgon innan vi åkte båt till Devonport, a charming seaside village. Gamla victorianska hus med lite roliga affärer och ett högt berg där det varit någon slags fästning som försvarat Auckland förr; Mount Victoria. Vi traskade upp för berget och tog en paus däruppe, solen stekte på ordentligt när vi satt i lä.


När vi kommit tillbaka till Auckland tog vi bussen till K’road men det var inte så mycket att ha, lite bohemstil och några prostituerade som samsades med lite vintagebutiker. Dagens shoppingtur resulterade i några ganska värdelösa gadgets så därför döpte sonen dagen fynd till ”seriösa påsen”.


Nu har vi ätit och köpt lite chips och dricka för nu ska det bli fredagsmys med film på datorn!

torsdag 29 oktober 2009

Shopping


Idag har vi shoppat loss på Dress Smart, ett shoppingparadis en bit utanför Auckland. Vi hoppade på deras gratisbuss som gick utanför Sky Tower och jag satt bredvid en jättetrevlig dam som passade på att ge mig alla möjliga tips om både shoppingen, bussresan hem och sevärdheter i Auckland i allmänhet. Även lite tips angående var jag bäst hyr en bil, hyr boende billigare på nätet, huspriser, bilköer på motorvägen och parkeringsproblem slank med på köpet. Ett exempel på ännu en Kiwi som verkligen vill oss väl och tycker det är väldigt exotiskt att vi kommer från Sverige.

På Dress Smart fanns väldigt många butiker samlade under ett tak, många med halvtaskig kvalitet à la Ullared men också flera riktiga märkesbutiker som Adidas, Quicksilver m.m. Simon hittade skor som vi har problem att normalt hitta eftersom han har storlek 49. Ett par Converse men i skejtarmodell för 500,- ett par Levis jeans för 300,- bl a. För honom var det paradiset med alla märken som han vill ha, däremot var det inte så mycket åt mig. Jag köpte ett par sandaletter och en kjol som jag iofs är nöjd med.

På kvällen var vi bjudna till dotterns värdfamilj på te. Vi har precis kommit hem från en mycket trevlig kväll där, mamman och jag fann varandra och pratade hela kvällen, jo resten av familjen fick en liten syl i vädret ibland… Jag hade köpt presenter till barnen, Pettsonmålarböcker och Pettson-memory. De har en Pettsonbok som de fick av dottern när hon kom och det har blivit deras favorit. Barnen fick också stoltsera med ett par svenska ord de lärt sig: ”prosit, god natt och tomatsås”. Familjen är verkligen jättebra och jag är glad att det fungerar så bra.

Vi bestämde att vi skulle träffas igen innan vi åker hem, vi ska ju bo ganska nära på ett B&B de två sista nätterna.

Nu har jag överansträngt min förkylda hals med att prata alldeles för mycket så en god natts sömn med öronproppar för att hålla trafikens ljud borta blir alldeles utmärkt.

onsdag 28 oktober 2009

Waiheke Island



















Idag åkte vi till en ö utanför Auckland som heter Waiheke Island, ca 45 minuters båtfärd. Vi tog en guidad busstur på den här underbara ön som är 25 km lång och en av stränderna är av tidningen Time Magazine klassad som en av världens 10 bästa stränder. Vädret var jättefint idag men ganska kallt när man inte satt direkt i solen. I vattnet var det 20 grader men för att bada behöver det vara lite varmare i luften. Ön hade många vingårdar och en olivfarm och många har sina sommarhus här. Vi firade dotterns födelsedag och sonens namnsdag med att äta på restaurang, fish & chips (med fisk den här gången) gjord på färsk lokalfångad vit fisk. Jättegott.
















Vi tog en promenad på stan och gick en sväng på en av stränderna innan vi tog båtten hem till Auckland igen. Vi var lite frusna och det blev en stor kopp te och muffins på Starbucks innan vi gick hem till hotellet igen. Imorgon börjar dottern jobba igen så då får vi försöka klara oss själva lite, vi ska till en stor outlet och shoppa loss! Dotterns pojkvän åker hem till Sverige på lördag så vi sa hej då till honom.Dottern kommer till oss på lördag, då ska mina barn traska runt uppe på Skytower, de har ett erbjudande att gå 2 för priset av 1 och gissa vem som INTE ska gå!

tisdag 27 oktober 2009

Framme!


Nu är klockan 20,41 och Simon sover redan. Han sov inte så mycket på den sista etappen som jag, mycket luftgropar och kacklande kineser...Än så länge känner jag mig inte så jetlagged, mest lite vanligt trött och lite yr ibland.



Väl framme på vårt Hostel mötte dottern och pojvännen upp och vi gick och åt. De hade en massa broschyrer och tips på vad vi kan göra och vi smidde lite planer, både för morgondagen som vi ska spendera ihop alla fyra (dottern fyller år) och vad vi ska göra själva senare. I morgon ska vi till en ö och åka en rundtur där, vädret ska bli skapligt i morrn, idag var det lite snålblåsigt. Sonen har fått lite mer kött på benen vad gäller äventyrssaker han vill göra. Han ska åtminstone göra det här uppe på det här:





















Aucklands mest berömda byggnad ligger i nästa kvarter från där vi bor, man kan antingen göra sky-walk eller bli nerfirad från tornet, en slags lindrigare bungyjump. Utanför vårt fönster kan man dessutom bli uppskjuten i luften i en slags bur fastsatt i gummilinor, känns fullkomligt livsfarligt mellan alla höga hus. Och inte jättenödvändigt...


Hostelet ligger som sagt centralt, det medför att det är trafik utanför, det hade jag redan räknat ut så jag har med öronproppar. Det jag inte hade räknat med var att det bara finns ett naket lysrör i taket. Ingen lampa vid sängen om man vill läsa, det får jag försöka hitta nån i morrn. Ingenstans att lägga kläderna, ett helt kalt rum med två sängar, thats all. Men jag klagar inte, läget är centralt och priset lågt. Bara poängterar. Trådlöst nätverk mot en billig penning, det är bra.

Nu hoppas jag bara att mitt halsonda jag drog på mig på flyget till Hong Kong inte är starten på en förkylning. Har inte tid eller lust med det just nu. Kanske bara den torra flygplansluften som kärvat till det i näsa och hals, vi får tro på det.

måndag 26 oktober 2009

Hong Kong


Flygresan gick bra mellan London och Hong Kong, inte så segt som jag trodde att sitta drygt tio timmar på planet. Det är väl som med allt annat, en fråga om inställning. Nu har vi tillbringat mer tid än nog på flygplatsen och längtar efter nästa flyg med tio timmar. Finns en hel del filmer som jag inte sett än och jag lär somna som ett barn som jag gjorde på förra flyget också.
Det fick bli en pizza på flygplatsen, även om det är som att pissa kineserna i nacken som min son så finstämt uttryckte det. Men vad sjutton, är man hungrig är det ju ett säkert kort och det är trots allt söndag...





söndag 25 oktober 2009

Off to NZ

Igår började vår resa till Nya Zeeland. Vi började resan kl 0600 med taxi till fjärrbussterminalen, Swebus till Stockholm, flygbuss till Arlanda och flyg med British Airways till London (Heathrow). Vi kom till terminal 5, åkte buss till terminal 1 och upptäckte att vi skulle till terminal 3. Lite förvirrat men vi hade gott om tid som tur var. Många säkerhetskontroller i onödan bara, Simon fick ta av sig sina 49'or flera gånger för att visa att han inte förvarade misstänkta objekt i dem.

Första resdagen fick ett oplanerat avslut. Tanken var att vi skulle flyga 1820 till Hong Kong men det blev istället ett extra dygn i London pga av att Cathay Pacific överbokat flyget. Vi hade kunnat komma iväg som vi skulle men de lockade oss med 800 pund (drygt 9000 kronor), hotell och tre måltider. Vi befinner oss nu på Park Inn Hotel utanför Heathrow och turas om med datorn och hotellets trådlösa nätverk. Naturligtvis var planen att idag, söndag, ta oss till London men det visade sig att det var en dryg timmes resväg med tunnelbanan så därför stannade vi på hotellet istället. Simon var inte ett dugg sugen på London utan ville chilla istället så jag kan ju alltid skylla på honom men jag tyckte det var ganska skönt att inte stressa iväg. Vi får kolla in London en annan gång istället.

I morse när jag vaknade var jag lite förvirrad över vilken tid det var. När vi flög till London ställde jag fram min klocka en timme. I natt skulle man ställa tillbaka klockan en timme, som hemma. Därför visade min klocka en tid och mobilen en annan tid så jag fick Googla på vilken tid det egentligen var.

Vårat intryck hitills av England är (sett genom sonens ögon):

1. De har ingen god mat. Igår åt vi buffé med typisk engelsk mat. De har ju en sorts petichou-liknande paj som bakats i en form, engelsmännen häller brunsås över den. Eller "jädra luftkaka" som Simon kallar den. Övrig mat var torr och grönsakerna var överkokta. Men maten är ju gratis för oss, så varför klaga. Vi åt fish 'n chips på flygplatsen. När jag fick min mat, frågade jag servitrisen: "Is it possible to get some fish with the chips?". De hade glömt lägga på min fisk. Det var rätt komiskt, i alla fall där och då, så Simon och servitrisen fick sig ett gott skratt.

2. De är trevliga i england. Först reagerade Simon positivt, tyckte att vi svenskar i jämförelse var riktigt otrevliga. Men nu har Simon börjat bli trött på dem. Han påstår att det räcker med att titta på en engelsman så säger de: "Sorry" eller "Excuse me". Han tycker också att hissen är övertydlig med sin röst som säger: "Doors closing", "Going up", "Fifth floor" med en väldigt tydlig och långsam röst.

3. Engelsmännen envisas fortfarande med att inte anpassa sina hål i väggen till de kontakter som vi andra européer har på våra elektriska apparater. Efter att provat oss fram med två olika adaptrar har vi nu lyckats få fart på datorn.

4. Samma sak som ovan med VVS. Det krävdes nästan en rörmokarutbildning för att fundera ut hur man fick igång duschen imorse.

Sammanfattningsvis om vår englandsvistelse: skönt väder, solen värmer fortfarande trots att det har blivit höst här också, dålig mat, ungefär samma TV-program som hemma och just nu en längtan efter att få sätta oss på nästa plan till Hong Kong. Vi checkar ut från hotellet om ett par timmar och beger oss till flygplatsen igen, försöker pricka på rätt terminal den här gången och far vidare.

söndag 18 oktober 2009

Värme!

I lördags köpte jag ett konvektorelement. Det är fristående och passar den här typen av "lokaler" eftersom det finns fläkt i den och det går att värma upp stugan snabbt om man behöver. Jag satte den på ettan och medelvarmt på vredet, när jag kom tillbaka idag på eftermiddagen var det väldigt varmt inne. Det var nästan onödigt varmt så jag fick stänga av elementet och snickra i bara T-shirt. Det var ju ovanligt, det brukar annars vara riktigt kallt i stugan. Elementet blir bra även i uterummet, den går ju att flytta ut dit svala sommarkvällar om man vill sitta ute en stund.





Jag har också fått en elektrisk kamin, den har en hög med låtsasved i plast som glimmar hemtrevligt när man slår på den, en fläkt vispar dessutom ut lite värme om man vill. Superkitchigt och det passar verkligen den här typen av boende.




I botten ser det ut som man ska lägga ved men det känns ju lite onödigt. Några fina stenar i sann Ernst-anda kanske?




När jag ändå levererade kaminen passade jag på att såga till och sätta upp dörrkarmarna så de inte ligger i vägen i morgon när mina gäster kommer.


Rexbohyllan blev verkligen perfekt i stil, tänk er vita väggar och en soffa i björk och svart.


Nu börjar det verkligen likna något och nu blir det bara ett besök till i morgon innan det bär iväg till Nya Zeeland på lördag. Resten av veckan kommer ägnas åt tvätt, klippning, packning och annat inför resan. Det ska verkligen bli spännande. Vi tar med oss datorn till NZ så det blir uppdateringar på resan ett tag framöver nu.
Renoveringen av stugan får fortsätta när vi kommer hem igen. Då hoppas jag det blir några fina höstdagar så jag kan gräva landen, det har ju bara blivit innomhusarbete så här långt. Dels beror det på att det oftast regnat när jag varit där, dessutom har ju inomhusjobbet varit så kul. Det som också väntar när jag kommer hem är målning av tak, väggar och golv. Köket få komma upp lite senare, kanske när det börjar bli vår. Eftersom jag kommer att ha massiva bänkskivor i björk måste de oljas massor och inte utsättas för för stora temperaturskillnader första tiden, så då är det bra om det blir lite jämnare temperatur. Jag vet att det inte är det bästa med massiva träbänksivor i en sommarstuga men jag ska i alla fall prova.

fredag 16 oktober 2009

En regnig dag inomhus

Det här har jag bl a gjort idag, före och efter bilder:



före

Kursiv

efter


Just det, det syns inte vad jag gjort idag men strukit två lager med kvistlack på väggpanelen. Trist jobb men nödvändigt.

Däremot blev det större synlig skillnad i sovrummet idag, gardinerna kom upp och vips blev det lite mer hemtrevligt. Men det ser lite ut som julgardiner...

Vi tittar på lite före och efter, "Oh my god!" som man brukar säga på makeover-programmen på TV...















Jag har också sett till att det blivit tätt på hyllan mot taket, så mössen inte kommer in i vinter. Det låg lite musskit där när jag rev. Spikade dit lister i springorna. Cyklade förresten till stugan idag med en 2,80 lång list i onödan, kom på att jag var tvungen att såga itu den i alla fall.

Så här ser det ut på hyllan nu, jag har ställt dit färgburkar och annat nu, bra med lite förvaringsyta, det finns ingenstans att ställa grejer nu under renoveringen. Huset är ju fortfarande ett tomt skal och det står verktyg och bräder överallt. Jag har dessutom fortfarande inte kommit på att det finns en massa bra fickor på snickarbyxorna, lägger ifrån mig prylarna ändå och lägger massor av tid åt att leta efter penna, måttstock och annat.










Jag har pluggat igen vattenledningen som gick in i huset. Jag vill inte ha vatten inne eftersom det inte finns nåt avlopp och det är förresten egentligen inte tillåtet. Jag har stängt av vattnet med ballofixen vid utekranen men vill försäkra mig om att det inte kommer in vatten ändå eftersom vattenledningen kommer upp i det lilla förrådet utanför köket. Nu kan man ändå gå på med vatten igen om man skulle ångra sig. En liten brädlapp ser till att det blir musfritt under köksbänken också. inte snyggaste konstruktionen men funkar.



Innan jag cyklade hem idag, städade jag iordning lite, förberedde för mina gäster som kommer på måndagkväll. Mina tjejkompisar från Vadstena som jag inte träffat på jättelänge kommer och hälsar på. Jag ska överraska dem med att åka ut till kolonin, som de inte har någon aning om att den finns. Jag har sagt att det blir en överraskning och att de ska ta med sig varsin perenn från sina trädgårdar som inflyttningspresent. Det blir första fikan på kolonin.

I måndags tapetserade jag klart i hallen men hade inte kameran med så bilden kommer idag istället.

Synd att kylskåpet ska stå där, det är ett litet trevligt hörn i hallen slash köket annars. Som ni ser flyttar jag runt den stackars ljuslyktan varje gång jag tar kort, det är ju den enda snygga saken jag har i stugan än, så den får vara flitig...

Idag kändes det inte som jag hunnit med så mycket men nu när jag ser allt här, förstår jag att det blivit en del gjort i alla fall. När jag kom hem lånade jag dessutom en bil och åkte till K-Rauta och köpte bräder och lister till foder runt dörrar och golvsocklar. De får ligga kvar i bilen tills i morgon.


söndag 11 oktober 2009

Nästan klart...

...med panelen. De sista bitarna som ska upp innan taket måste jag såga med cirkelsåg, sticksågen klarar inte att såga på längs, sågbladet går bara på egna upptäcksfärder.





Jag satte upp en vägg med panel i hallen, närmast vardagsrummet, det blir tapet på de andra väggarna. En lite utbuktning i köket, där köksbänken ska stå, fick stående panel, där ska jag bygga någon slags förvaring med hyllor eftersom det inte blir några överskåp där. Tänker mig en modernare form av tallrikshylla med plats även för muggar och glas. Den får jag klura på lite.




Tapeterna kom upp i sovrummet också. Det blev över tapeter från sonens rum jag tapetserade i våras och de räckte precis till sovrummet. Taket tapetserade jag med vit tapet, det blev också över hemifrån men jag köpte till ett par rullar så det ska räcka i hallen också.


Det har varit många söndagsflanörer som varit nyfikna på mina aktiviteter idag. Men så är det som att jobba i ett skyltfönster, ska bli skönt att få upp lite gardiner...


I skarven mellan den grå och den vita tapeten är det en liten utbuktning, den vita väggen är liksom längre in är den grå. Där kommer det bli en liten smal hylla.


I morgon lämnar jag tillbaka spikpistolen, lånar nog cirkelsågen till nästa helg. Fantastisk förmån att kunna låna verktyg på jobbet.

lördag 10 oktober 2009

Ännu en framgångsdag...


Idag blev det en vinglig färd med cykeln till Valla. Spikpistolen jag lånat på jobbet var väldigt otymplig att frakta på styret men det gick...

Spikpistol var en ny bekantskap och var kul att hantera även om handlederna känns som de ska gå av just nu.

Som vanligt tog det lång tid att komma igång men när jag väl fattat hur jag skulle göra gick det med en väldig fart. Det är ju inte så petigt när man sätter upp råspont, det gör inget om det blir lite glipor och flisor, det är ju det som gör stilen. Jag har nästan gjort klart hela vardagsrummet, det är många brädor kvar så jag fortsätter med panel i hallen också.

Det måste kompletteras med en del lister och foder runt fönster och dörröppningar. Kvistarna ska målas med kvistlack innan de målas vita.

Det hade inte skadat om jag haft en cirkelsåg istället för sticksåg. Det är märkligt att det är så svårt att såga längs med träts fibrer jämfört med att såga rätt av. Jag har några brädor som måste klyvas på längs i morgon, ska prova olika sågblad, jag kanske har fel sort. Kan låna cirkelsåg på jobbet med det finns vissa begränsningarhojen.


Jag visar också en bild på det jag gjorde i torsdags. Renoveringstapet och målade balkar i taket i sovrummet. Nu ska tapeterna upp, det blir överblivna tapeter från Simons rum (grå) och hallen (vita). Det har gått åt en hel del material, färg och tapetlim som blivit över från lägenhetsrenoveringen. Jag har inte behövt köpa så mycket nytt material till kolonin, det är ju så det ska vara.

torsdag 8 oktober 2009

Här ser vi målbilden för nästa sommar, Lotta i hängmattan! Glömde ta bilder på det jag gjort i dag så ni får hålla till godo med en gammal bild så länge.

Idag målade jag de sista råsponten i kanterna så det är klart att sätta upp i helgen. Jag målade också de bruna bjälkarna i taket vita, tre lager, och satte upp den sista renoveringstapeten. Skivan som ska ligga uppe på hyllan vid taket i sovrummet är tillsågad till rätt storlek.

Innan regnet kom, sådde jag mina perenner, ställde krukorna utanför så regnet kan vattna sådden.

Innan jag cyklade hem, stannade jag till i expeditionen och skrev på kontraktet på arrendet så nu är jag fullgod medlem i föreningen.



Öde eller slump?

Ibland funderar jag på om saker sker av en slump eller om det är ödet som leder oss in på val vi gör.

När jag fortfarande funderade på om jag skulle köpa en kolonilott eller inte tror jag att jag fick lite hjälp på traven. Jag var ute på koloniområdet en solig dag i slutet av sommaren för att smygtitta på en lott som var till slalu. Då var det var en citronfjäril som virvlade runt mig en lång bit på vägen, när jag kom fram till tomten satt den sig på trappan till stugan. Jag såg det som ett tecken (farmor?) och det var då jag bestämde mig för att slå till.



I dag var jag nere i källarförrådet för att leta upp lite saker jag ska ha med idag, då hittade jag morfars gamla silverbuckla som jag fick av mamma när de flyttstädade för några år sen. Det är inte riktigt min grej, med silverbucklor men jag har sparat den eftersom det varit morfars.




Det står: "Trädgårdsväns Hederpris 8/10 1915". Det är ju 8/10 idag!
Vad säger ni om det? Öde eller slump?
En sak är säker, jag ska köpa silverputs och göra den fin, den ska få en fin plats på en hylla i stugan. Det kanske inte var farmor som var fjärilen, det kanske var morfar?


Strunt samma, de är välkomna hela bunten när stugan är klar i vår...

onsdag 7 oktober 2009

Plantagen


I söndags var jag på Plantagen och skulle köpa planteringskrukor till mina perenner jag ska så i höst. Plantagen är en plantskola, eller hur? En stor plantskola med stort sortiment för oss trädgårdsintresserade. Men, inga planteringskrukor. Däremot fanns det tomtar, grillar, paraplyer, kuddar, utemöbler, adventsljustakar m.m. Jag hittade en som jobbade där också, hon informerade mig om att det inte var säsong för att så i krukor nu, man ska sätta lökar nu.


Jaha, du lilla vän, tala gärna om för mig hur det ligger till men krukor fick jag köpa på Coop istället. Jisses...


Idag har jag varit en sväng till stugan efter jobbet och satt upp renoveringstapet i sovrummet. Jag hade med kameran men inte batteriet, så jag får ta kort i morgon. Då ska jag vara där hela dagen.



söndag 4 oktober 2009

Ont men lycklig!

Min dotter skriver ibland i sin blogg om när hon varit och tränat kick-boxning eller kung-fu så känner hon att hon mår så bra när hon har tränat så hårt så hon nästan kräkts. Så känner jag just nu. Ont överallt av att burit, bänt, rivit men mår så bra av att känna att jag lever! Det är också skönt att ha ett projekt jag bara kan åka ifrån och komma hem till ordningen.

Igår var jag och vilade upp mig på jobbet med idag var jag igång igen. Jag lånade en bil på jobbet och åkte till K-Rauta och köpte råspont till väggpanelen. La upp dem på ett par bord i rummet och har grundmålat kanterna på drygt hälften.


Idag kom ett väldigt trevligt par och hämtade Trinettköket. De kopplade ur vattnet och körde sen iväg med köket på en skottkärra. Antagligen hade vi aldrig pratat med varandra om det inte vore för att vi är Kolonister! Nu hade vi massor gemensamt och det blev en trevlig pratstund.



När Trinetten var borta bestämde jag mig för att inte ha vatten inne. Det är ju bara tre steg ut till vattnet vid uteköket. Om jag ska ha vatten inne måste jag kunna spola en stund så det kommer fräscht vatten och det går ju inte när jag inte har något avlopp. Jag köper en fin dunk att ha inne istället, det förenklar köksbygget också. Nu måste jag hitta någon slags plugg att sätta igen vattnet så det inte blir översvämning när de spolar vattenledningarna om ett par veckor.
Som alltid när man håller på med projekt av det här slaget så blir det avsteg från att-göra-listan. Istället för att gräva trädgårdsland (det hade nog i alla fall regnat för mycket) så började jag riva tapet i sovrummet. De hade satt upp våtrumstapet (!) och jag är orolig för att det blir för tätt. Det var lättare än jag trodde att riva bort och det var fräscht under. Istället för att sätta upp panel där också, har jag ändrat mig till att tapetsera, först en renoveringstapet under för underlaget är väldigt varierande. Den träpanelsfärgade tapeten i taket åkte också ner, där sätter jag upp renoveringstapet och målar istället för att sätta panelskivor som jag först tänkte, det blir lättare.

Det ser just nu ut som en illa skött knarkarkvart i mitt sovrum. Jag stack in huvet i det lilla vindsutrymmet för att kolla hur fräscht det är där uppe. Det fanns lite virke och några äppellådor i trä men det är ingen fara med någon fukt eller lukt där uppe. Däremot finns det en lucka i golvet som antagligen går ner i krypgrunden, där luktar det lite unket. Samma lukt finns i det lilla förrådet utanför sovrummet så något har hänt i väggar eller golv där. I värsta fall får jag sova i vardagsrummet i sommar.
Nu är jag tvungen att jobba i TRE dagar innan jag får åka ut till kollo och få ont i kroppen igen, livet är orättvist!

fredag 2 oktober 2009

Första dan!

I går eftermiddag skrev jag kontrakt och tog över min koloni. Vädret hälsade mig välkommen med en hagelskur när jag gick in genom grinden och i natt var det frost...men idag har solen värmt både mig och stugan, en fika blev det på verandan på eftermiddagen.


Det är fantastiskt vad man får med sig grejjer på cykeln, en blå Ikeakasse på varje handtag. Det verkar som om de andra kolonisterna fraktar saker därifrån just nu, jag gör tvärt om. När jag lämnade stugan idag hade jag kassarna fulla med skräp som jag lämnat i grovsoprummet, på söndag måndag lånar jag en bil på jobbet och kör de större prylarna till återvinningen.

Idag har jag rivit all inredning, träpaneler, kök och alla lustiga inbyggda förvaringslösningar som den tidigare ägaren säkert var väldigt stolt över. Särskilt intressanta var de inbyggda facken närmast taket i sovrummet, massor av musskit, tapetrullar och en Hermodskurs i kontorsarbete som revs ur. Jag ska inte ha några inbyggda förvaringar, tror på öppna hyllor i en stuga som den här. Eftersom jag är mögelallergiker kanske det inte alls är en bra idé det här men det har gått väldigt bra idag, det är nu när jag kommit hem som jag känner av en trötthet i lungorna. Hittade mögel mellan panelen och köksskåpen men det är utrivet nu. När jag bände loss ett överskåp i köket lossnade stupröret på utsidan, undrar om de delade spik :)



Just nu är det öppen planlösning mellan köket och vardagsrummet!

Nu har jag mätt upp alla väggar och tak som ska ha ny panel. Planen är att börja med det på torsdag när jag är ledig. Jag har också mätt upp trädgården, ska göra en grovplanering på hur jag ska gräva upp trädgårdsland. Borde hinna börja med det på söndag om vädret tillåter.

Jag satte upp en lapp på anslagstavlan innan jag cyklade hem: Trinettkök bortskänkes mot bortkoppling av vattnet. Det blev napp direkt, på söndag kommer ett par och fixar det.